Revetlers des Puig d’Inca
L’agrupació folklòrica Revetlers des Puig d’Inca vàrem néixer el dia 7 de setembre de l’any 1986. Un grup de 20 persones, algunes amb coneixement de música y ball que varen començar amb gran entusiasme contant amb l’ajuda de mestres veterans y passat el període d'aprenentatge l’agrupació varen seguir el seu camí ampliant repertori tant en músic com en ball.
A l’actualitat, son els fills d’aquells primers “Revetlers” els que han agafat el testimoni i el relleu i en qui ara ens recolzem per al futur.
L’any 1991 es pot considerar com el de plena consolidació del grup, prova d’això son les 108 actuacions realitzades aquell any, seguides de les 133 realitzades al 1992, quan vàrem ser seleccionats per representar a Mallorca a ”Expo Sevilla”.
En 34 anys d’existència hem tingut l’oportunitat d’actuar a tots els racons de Mallorca, a Menorca i Eivissa, fer intercanvis culturals amb grups d’altres illes, de la península, d’Alemanya i Israel, aparicions a les televisions locals, nacionals, angleses y alemanyes, hem participat a nombrosos festivals i trobades, obtingut premis als Mundials del Folklore, representat a Mallorca a l’Expo 92, actuant per a la reialesa a la residència de Diana de França y ser el primer grup balear y dels pocs a nivell nacional seleccionats per a actuar a Disneyland París, experiència que hem repetit ja en 3 ocasions y que confiam en convertí en tradició.
Encara que havíem col·laborat en projectes discogràfics des dels nostres inicis, no es fins a 2015 quan editam el nostre primer CD amb 14 temes representatius de la nostra ciutat l significatius a la nostra evolució a través dels anys… Des de fa 34 anys organitzem “Sa Trobada”, una trobada de varis grups folklòrics en el marc de les festes patronals de la ciutat d’Inca.
Vàrem adoptar el nom de Revetlers des Puig d’Inca, el Puig es un racó de Mallorca molt volgut pels habitants d’Inca, una petita muntanya de bellesa extraordinària on hi ha l’Ermita en honor a Santa Magdalena custodiada per les imatges dels Cavallers Templaris Sant Abdon i Sant Senén, patrons de la nostra ciutat. Des d’allà es veuen la majoria de pobles de Mallorca, i fins i tot en dies clars es pot veure la costa menorquina.
El nostre vestuari és el típic rústic mallorquí usat a principis del segle XX, no es tan vistós ni elegant com el de gala, però la seva senzillesa i colorit li donen un encant especial.
L’agrupació, actualment presidida per Mateu Martorell Boned, consta d’una trentena de components que conten amb el suport d’una associació de famílies i una escola de ball i música.
Els Revetlers des Puig d’Inca som una associació d’aficionats que intentam divertir-nos, fent allò que realment ens agrada a la vegada que recuperar, conservar i difondre el nostre folklore, l’arrel d’una cultura.